Is het nu écht zo moeilijk om je aan je planning te houden? Dat is een vraag die veel ouders stellen. Het antwoord is: ja, plannen is inderdaad moeilijk voor een puber. Pas op hun 23e jaar zijn de plannings- en controlefuncties rijp. Het is daarom begrijpelijk dat een veertienjarige moeite heeft met langetermijnplanning.

Als je kind in de puberteit komt, verandert je relatie. In de puberjaren willen je kinderen dat je je anders opstelt. Een puber is op zoek naar meer autonomie. Dat kan verdomd lastig zijn voor jou als ouder. Vooral omdat je regelmatig ziet dat je puber zo volwassen nog niet is als hij zich voordoet. Hij zal je overtuigen dat hij geen hulp nodig heeft en goed weet hoe te plannen, terwijl jij hem gamend onvoldoendes binnen ziet halen. Voordat je het weet, beland je in een ruzie waar je later spijt van hebt.

Hoe pak je het nu anders aan?

7 Tips om in gesprek te gaan over plannen:

  • Zoek een goed tijdstip om te praten. Zorg dat je ontspannen bent en voldoende tijd hebt om nieuwsgierig te kunnen zijn naar wat je kind jou te vertellen heeft. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten of breng je kind naar bed.
  • Pubers zijn gevoelig voor beloning en positiviteit. Als je iets zegt, denk dan eerst na: “is it true, nice and needed?” Vertel over dat wat je ziet dat goed gaat op school. Vraag waar hij moeite mee heeft, wat hij leuk vindt . Zorg er dus vooral voor dat het gesprek gaat over het proces van het leren. Je kind zal voelen dat jij daadwerkelijk interesse hebt in hem ipv de resultaten. Daardoor zal hij je hulp om samen een planning te maken eerder toelaten.
  • Realiseer je dat je kind nog weinig tijdsbesef heeft. En vaak helemaal niet weet dat leren herhalen is. Verdelen van teksten, woordjes.
  • Bespreek hoeveel tijd je kind zich achter elkaar kan concentreren.
  • Plan voldoende pauzes in. En bespreek wat een pauze activiteit kan zijn.
  • Bespreek hoe je kind weer aan het werk komt, na de pauze. Bijvoorbeeld een wekkertje zetten?
  • Telefoon aan bij het studeren? Dat leidt af. Ga hierover in gesprek. Sommige kinderen zorgen ervoor dat de x box op een andere plek staat dan daar waar ze gaan studeren. Ook kunnen kinderen tijdens dit gesprek op het idee komen om het bureau op te ruimen.

Als ouder belandt je snel in een ruzie met je puber. Soms luisteren pubers beter naar een onafhankelijk persoon. Bij Scoolz maken de huiswerkbegeleiders samen met de leerlingen een passende planning. Er is veel persoonlijke aandacht. Ook is er een coach aanwezig die de tieners begeleidt naar zelfredzaamheid. In de pauze is er tijd om met elkaar te pingpongen, darten of chillen. Even uit de wereld van gamen of telefoon, maar sociaal, actief en met aandacht.

                       

 

 

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment